TOP
Image Alt

Mr. Trip

De 5 gekste Japanse gerechten

Bij Japanse gerechten wordt er meestal aan Sushi en Ramen (Noodles) gedacht, maar de Japanse keuken kent ontzettend veel verrassingen. Japan is niet alleen een heel veelzijdig land, het kent ook een uitgebreide keuken waarbij je soms wel eens voor verrassingen kunt komen te staan!

 

“Giftige vis, rauwe kip, spermazakjes van kabeljauw.. in de Japanse keuken vind je het allemaal!”

 

Japan heeft namelijk een aantal nogal bijzondere eetgewoontes, zoals giftige vissen, rauwe kip en de ogen van tonijnen… Het klinkt misschien niet meteen erg verleidelijk, maar het is zeker de moeite waard om een keer te proberen als je in Japan bent.

 

Fugu

Dit is een eigenlijk een levensgevaarlijke delicatesse, het is namelijk een extreem giftige kogelvis. Deze vis kun je zelf ook niet bereiden want als het op de verkeerde manier klaargemaakt wordt, is er een grote kans dat je het niet overleefd, en een tegengif voor deze vis is er niet. Er zijn dan ook maar een aantal chefs in Japan die deze vis op je juiste manier klaar kunnen maken, en niet gevreesd, deze chefs moeten meerdere keren per jaar opnieuw examen afleggen om deze vis te mogen bereiden.

 

Torisashi
Sushi-chefs in Japan bereiden niet alleen sushi van rauwe vis, maar ook rauwe kip! Deze kipsashimi, noemen ze ook wel Torisashi. Het zijn dunne reepjes kip van de binnenkant van de kippenborst, het vlees wordt 10 seconden gegaard en dit deel van de kip zou minder bacteriën bevatten… Het klink misschien niet meteen verrukkelijk in je oren, maar Japanners zijn er dol op.

 

Tuna Eyeballs
Voedselverspilling, daar doen ze niet aan in Japan! Zo wordt ook de tonijn tot het laatste stukje opgegeten door de Japanners, dus ook de ogen..
Deze zijn voor een klein prijsje te krijgen in de supermarkten. Je hoeft ze alleen maar even te koken of te stomen, beetje knoflook, zout en peper erbij en je bent klaar. Het schijnt een beetje hetzelfde te smaken als octopus.

 


Shirako

Waarschijnlijk heb je hier nog nooit van gehoord, en dat is ook niet zo héél gek. De letterlijke betekenis van Shirako is ‘witte kinderen’  wat daadwerkelijk betekend; spermazakjes van kabeljauw, kogelvis of zeevis…
Klinkt niet meteen heel smakelijk, maar het smaakt als een zoete crème en is écht het proberen waard!

 

Katsu Ika Odori-Don
Misschien heb je dit gerecht ooit wel eens op social media voorbij zien komen, want dit culinaire spektakel komt namelijk regelmatig bij mensen op Instagram voorbij. Het gerecht wordt in het Nederlands ook wel de ‘Dansende rijstkom’ genoemd, en dat is niet zonder reden. Op het moment dat je de dode inktvis voor geschoteld krijgt, wordt er een saus overheen gegoten waardoor de tentakels weer beginnen te spartelen, het lijkt dus of het dier weer tot leven komt. Door de reactie van de saus op de spiercellen beweegt het dier weer. Dit klinkt misschien als je grootste nachtmerrie, maar voor Japanners is dit gerecht de normaalste zaak van de wereld.

 

Check hier de video van dit bizarre gerecht:

 

Dus, mocht je een bezoek gaan brengen aan Japan, ga dan zeker een van deze gerechten proeven… als je durft! 
You don't have permission to register